Futsal är namnet på en speciell variant av fotboll som för den oinsatte påminner mest om inomhusfotboll. Reglerna är dock något annorlunda jämfört med vanliga fotbollsregler och nuförtiden accepteras det som en egen sport. Varför kallas det futsal? Ordet är skapat ur “futebol de salão” (på spanska “futbol de salón”) där man tagit “fut” från första ordet och “sal” från sista ordet och bildat futsal. Allra flest utövare av futsal finns i Brasilien och ofta lyfts det fram som en anledning till att många brasilianare byggt upp en fin teknik. Futsal spelas nämligen med en mindre boll som har dämpad studs, vilket underlättar för tekniskt skickliga spelare.

Historik

Många antar att futsal föddes i Brasilien. Kontinenten är åtminstone rätt, för sanningen är att futsal uppfanns 1930 i Uruguays huvudstad Montevideo. Juan Carlos Ceriani fick en idé om en variant av fotboll som kunde spelas både inomhus och utomhus på samma storlek som en basketplan. Från basketen hämtades också antalet spelare i varje lag, d.v.s. fem stycken. Ceriani fortsatte att låna friskt från andra sporter till sin ursprungliga regelbok. Storleken på målen hämtades från handbollen och målvaktsreglerna från vattenpolo. Sedan dess har reglerna finputsats och de moderna reglerna etablerades under 1950-talet i Brasilien.

År 1965 hade sporten börjat ta fart och man bildade det första kontinentala förbundet. I Sydamerika skapades Confederación Sudamericana de Fútbol de Salón. Medlemmar blev Uruguay, Brasilien, Paraguay, Peru och Argentina. Några år senare, 1971, bildades också en internationell federation för futsal kallad Federación Internacional de Fútbol de Saló som bytte namn år 2002 och blev Asociación Mundial de Futsal.

Vad som gjorde att världen började få upp ögonen för futsal var den första VM-turneringen som arrangerades 1982. Tack vare underhållningen och den annorlunda spelstilen jämfört med vanlig fotboll gick det hem hos publiken. Även FIFA började nu på allvar att intressera sig för futsal. År 1989 arrangerade FIFA sitt första VM i futsal i Nederländerna. I modern tid har futsal fortsatt att spridas. Sverige har hoppat på tåget och spelar sedan 2006 SM i futsal, arrangerat av Svenska Fotbollsförbundet.

Hur spelas futsal?

En futsalmatch spelas i två halvlekar om vardera 20 minuters effektiv speltid. I futsal är planen rektangulär och uppdelad på två planhalvor med en mittlinje. Den är dock mycket mindre än en normal fotbollsplan och ska ha en bredd på mellan 18-25 meter och en längd på 38-42 meter. När det gäller underlaget ska det vara plast eller trä. Bollen är mindre än i vanlig fotboll. Den mindre planen och den mindre bollen ger ökat fokus på teknik och kreativitet. För att lyckas bra inom futsal krävs god bollkontroll och att man behärskar spel på små ytor.

Reglerna påminner om fotboll med bland annat hörnor, insparkar, frisparkar och straffsparkar. Domaren kan också dela ut gula kort för regelöverträdelser och röda kort för att utvisa spelare för grova regelöverträdelser. En avgörande skillnad mot traditionell fotboll är att futsal har fria byten. Ett lag får bestå av maximalt 12 spelare, men antalet byten är obegränsat och sker under spelets gång. En annan stor skillnad är att man inte använder inkast, utan om bollen går ut längs sidorna blir det en inspark. Bollen ska placeras högst 25 cm från där den gick ut och sedan sparkas den in.