Den högsta divisionen i fotboll för klubblag i Sverige kallas Allsvenskan. Första säsongen spelades redan 1924 och då var den känd som “Stora svenska serien” eller “Storserien”. Under de första säsongerna blev vinnaren av Allsvenskan endast seriesegrare, men med start från och med säsongen 1930/1931 beslutades att seriesegrarna av Allsvenskan också kunde titulera sig “Svenska mästare”. Trots namnet Allsvenskan går det inte säga att den ursprungliga fotbollsligan täckte in hela Sverige. Alla klubbar norr om Gästrikland fick fram till säsongen 1953/1954 bara spela i division 3 eller lägre. Första norrländska lag att på allvar etablera sig i Allsvenskan var GIF Sundsvall som tog sig in 1965.

År 1958 skedde ett stort uppsving för Allsvenskan eftersom fotbolls-VM gick i Sverige samma år. Säsongen 1959 sattes ett publikrekord mellan IFK Göteborg och Örgryte IS på hela 52 194 åskådare. 1974 blev engelsmannen Ronnie Powell första utlänning i Allsvenskan. 1982-1993 skedde en del experiment med slutspel efter avslutad grundserie. Sedan 1993 gäller dock att vinnaren av Allsvenskan återigen blev svenska mätare.

Hur spelas Allsvenskan?

Sedan 1993 utgörs Allsvenskan återigen av en rak serie. De 16 lagen i Allsvenskan spelar mot varandra två gånger, en gång på bortaplan och en gång på hemmaplan. Vinst ger 3 poäng, oavgjort ger 1 poäng och förlust ger inga poäng. Antalet poäng avgör slutplaceringen för lagen. Skulle antalet poäng vara lika tittar man först på målskillnad, därefter antal gjorda mål.

Det överst placerade laget när Allsvenskan är färdigspelad blir officiella svenska mästare i fotboll och vinner Lennart Johanssons pokal. De får också möjlighet att kvala till Champions League. Tvåan och trean i Allsvenskan får chansen att kvala till Europa League. De två lag som hamnar på de två nedersta placeringarna i sluttabellen för Allsvenskan blir nedflyttade till Superettan. De ersätts i sin tur av de två överst placerade lagen i den serien. Laget som är tredje från slutet i Allsvenskan får kvalspela mot 3:an i Superettan. Det sker i ett dubbelmöte där vinnaren av dubbelmötet kvalificerar sig för Allsvenskan och förloraren får finna sig i ett spela i Superettan under nästa säsong.

Spelarövergångar

År 2004 införde Allsvenskan internationella transferregler, vilket betyder att spelare endast har tillåtelse att byta klubb under två transferfönster. Perioderna har historiskt varierat något. Det stora transferfönstret brukar vara under vintern. När det gäller stora spelarövergångar till utlandet är i skrivande stund den största när Zlatan Ibrahimovic lämnade Malmö för Ajax. Övergångssumman låg på 82,5 miljoner kronor. År 2017 var det nära att överträffas när Alexander Isak lämnade AIK för Borussia Dortmund, denna gång för 80 miljoner kronor. Att sälja spelare har blivit allt viktigare för att svenska klubbar ska få en konkurrenskraftig ekonomi och potentiellt kunna utmana i Europaspelet.

De mest framgångsrika klubbarna i Allsvenskan

Malmö FF, IFK Göteborg och IFK Norrköping utgör topp 3 i medaljtabellen. Historiskt har det inte alltid varit samma sak att vinna serien som att bli svenska mästare. Det beror på att Allsvenskan inte hade SM-status mellan 1925 och 1930 samt att 1982-1992 användes ett slutspel istället för att SM-titeln gavs till segraren i grundserien. På grund av möjligheten att tjäna stora pengar ute i Europa har det blivit allt viktigare att placera sig högt i Allsvenskan och få chans att kvala in till antingen Champions League eller Europa League.