Att gå hela vägen och bli ett välbetalt fotbollsproffs är förstås väldigt svårt, men alla kan försöka. Om man ens ska ge sig själv chansen gäller det att inte ligga på latsidan. Ganska mycket handlar om att faktiskt ta hand om sig själv och bygga upp sin fysik och styrka utanför fotbollsplanen. Genom att göra även de “tråkiga” sakerna ökar möjligheterna att lyckas. Här kommer 5 saker som är kloka att följa om du tänkt satsa på en karriär som professionell spelare.

1. Ät nyttigt och på fasta tider. Allsidig kost som att blanda kött, fisk, grönsaker, potatis, rotfrukter, ris och så vidare är bra oavsett vad du ägnar dig åt på dagarna. Tränar du fotboll bränner du extra mycket kalorier. Var inte rädd för att äta mellanmål, framför allt nyttiga mellanmål som till exempel färsk frukt. Tänk också på att dricka mycket vatten. Det gäller både under och efter match eller träning. Vad ska man undvika? Grundtipset är att undvika onyttig skräpmat och saker som läsk och godis. Att bygga upp goda vanor gällande mat och mattider är smart, eftersom på högre nivå kommer det aldrig hålla att fuska med näringsintaget.

2. Unna dig tillräckligt med vila. När du tränar hårt behöver kroppen tid för att återhämta sig. Försök sova på regelbundna tider och helst 8-10 timmar. Att träna för ofta och sedan kombinera det med för lite vila är ett säkert sätt att bränna ut både kropp och huvud. Fundera över vad som egentligen inte är viktigt för dig om du har höga ambitioner med din fotboll. Sitter du uppe sent på natten och spelar spel eller ser på filmer kommer du sannolikt prestera sämre på planen dagen efter. Att vara utvilad är avgörande för att kunna prestera på topp.

3. Variera din träning. Många tror att man endast måste träna fotboll för att utveckla sig själv som fotbollsspelare, men en stor andel av de som lyckas gå hela vägen och bli proffs ägnade sig även åt andra sporter under uppväxten. Bollkänsla, styrka, smidighet, explosivitet och dylikt är inte unikt för fotboll, utan kan tränas på många sätt. Man kan till exempel spela innebandy, badminton och liknande. Det enda man egentligen bör undvika är att bygga upp onödigt mycket muskler. Blir du tung i kroppen blir det svårare med både snabba vändningar och med uthålligheten.

4. Jobba på dina svagheter. Att erkänna sina brister kan vara svårt. Samtidigt brukar det vara i sådana områden som det finns mest förbättringspotential. Är du till exempel svag i huvudspelet kanske du måste lägga extra tid på övningar där du nickar bollen. Brukar du vara dödstrött i slutet av matcherna måste du överväga mer uthållighetsträning. Saknas det kraft i skotten och i närkamperna behövs mer styrka. Alla är unika och du måste hitta vad som gör just dig bättre. Gör gärna en individuell handlingsplan.

5. Spela mot andra lag och spelare på lämplig nivå. För lätt motstånd innebär att du och dina lagkamrater riskerar att stanna av i utvecklingen. Alldeles för tufft motstånd kan krossa självförtroendet och leda till ökat fokus på fysik och försvarsspel snarare än teknik och spelförståelse. Istället handlar det om att hitta en lagom utmaning som ger fortsatt utveckling.